poniedziałek, 10 stycznia 2011

Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega – fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania organizmu.

Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega od dawna są wysoko cenione zarówno w medycynie wschodniej jak i zachodniej. Są to substancje odżywcze konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to związki, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego musi je pobierać z pożywienia. Znane są trzy kwasy Omega: Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Wszystkie one, w idealnej do życia proporcji, silnie stymulują funkcje obronne organizmu. Na rynku spotykamy propozycje i opisy działania poszczególnych kwasów Omega-3, czy Omega-6. Jednak organizm człowieka to bardzo skomplikowana całość biochemiczna. Dla prawidłowego funkcjonowania powinien on otrzymywać wszystkie trzy omegi we właściwych proporcjach. Kwasy Omega mają wpływ na poziom energii, zwiększają odporność na choroby serca i płuc poprawiają pracę mózgu oraz zdolność umysłową. Wspomagają działanie systemu immunologicznego. Mają silne działanie przeciwzapalne, utrzymują odpowiedni poziom cukru we krwi, zapobiegają powstawaniu skrzepów i nadciśnieniu. Dzięki nim organizm jest w stanie produkować hormony wewnątrzkomórkowe – prostaglandyny – pochodne nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prostaglandyny zapobiegają skurczom naczyń krwionośnych, jednocześnie silnie je rozszerzając. Prostaglandyny regulują wydzielanie enzymów i kwasu solnego w żołądku. Sterują wieloma procesami zachodzącymi w komórkach. Organizm potrzebuje kwasów Omega-3 do produkcji jednych prostaglandyn, a kwasów Omega-6 do wytwarzania innych. Jedynie prawidłowa proporcja wszystkich trzech kwasów Omega zapewnia organizmowi prawidłowe stężenie różnego rodzaju prostaglandyn, które mają bardzo różne, przeciwstawne działanie. Nasza dieta, niestety nie zapewnia nam tej równowagi. Kwasy tłuszczowe Omega są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu, oraz wytwarzania mleka u kobiet karmiących. Są więc podstawą życia.
W wyniku wielu przeprowadzonych badań stwierdzono, że kwasy tłuszczowe Omega łagodzą ostry stan zapalny końcowego odcinka jelita cienkiego (choroba Leśniowskiego-Crohna). Inne badania dowodzą, że NNKT są skuteczne przy wszelkich problemach żołądkowo-jelitowych. Niezastąpione przy problemach dyskinezy dróg żółciowych, marskości wątroby, problemach skórnych i ginekologicznych. Znakomicie wzmacniają system nerwowy poprzez podniesienie odporności na urazy psychiczne. Niezwykle skuteczne w kompleksowym programie usuwania nadwagi, gdyż obniża przyswajanie tłuszczów w jelitach oraz wyrównuje stosunek cholesterolu. Znakomita profilaktyka zawałów i wylewów. Niezastąpione w profilaktyce chorób krążenia, układu kostnego i mięśniowego.
Naukowcy alarmują, że w społeczeństwach krajów uprzemysłowionych niedobory nienasyconych kwasów Omega-3, Omega-6 i Omega-9 są ogromne, niestety współczesny człowiek spożywa tych tłuszczów stanowczo za mało.
Dzieje się tak nie tylko z powodu mody na diety i głodówki, ale również – a może przede wszystkim – z powodu znacznego spadku zawartości tłuszczów nienasyconych w naszym pożywieniu. Jest to wynik stosowania przemysłowych metod hodowli i przetwórstwa żywności.
Kwasy Omega-3, Omega-6 i Omega-9 ulegają uszkodzeniu w czasie długotrwałego przechowywania żywności oraz w procesie obróbki kulinarnej, m.in. przez gotowanie czy smażenie. Znaczy to, że kwasy te ulegają stosunkowo szybkiemu procesowi utleniania pod wpływem światła, powietrza i wysokiej temperatury. Tak więc, aby zachować zdrowotne i lecznicze właściwości związków bioaktywnych jakimi są NNKT, muszą być one przechowywane w warunkach chłodniczych, bez dostępu światła i powietrza.
Roślinne oleje zawierają dwa razy więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 niż olej z wątroby rekina oraz zawierają związki zwane Lignanami. Lignany to roślinny wzór hormonów tkankowych o właściwościach przeciwnowotworowych. Dobrym źródłem NNKT są oleje spożywcze: lniany, sojowy, rzepakowy czy kukurydziany.
Ludzki mózg zbudowany jest w 60% z kwasów Omega-3 niezbędnych do prawidłowego rozwoju neuronów. Jest więc niezbędny dla rozwoju mózgu i uczących się dzieci. Zapobiega nadpobudliwości u dzieci i wspomaga leczenie tzw. nadpobudliwości dziecięcej określanej jako ADHD. Pozwala zachować równowagę hormonalną w okresie dojrzewania, tym samym zapobiegając trądzikowi młodzieńczemu. Obecność w organizmie człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 we właściwej proporcji jest niezbędna już od pierwszych dni życia płodu, gdyż zabezpiecza przed poronieniem i przedwczesnym porodem. Niedobór tych kwasów powoduje zmiany w składzie błon komórkowych mózgu i siatkówki oka. Stwierdzono również, że dzieci tych matek, które uzupełniały swoją dietę w okresie ciąży kwasami Omega-3, posiadają poziom inteligencji wyższy aż o 19% w stosunku do swoich rówieśników. Kobiece mleko jest niezwykle bogatym źródłem kwasów EPA i DHA (składowe kwasu Omega-3) które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego rozwijającego się dziecka.
NNKT stanowią podstawowy budulec każdej komórki organizmu, szczególnie tkanki mózgowej, oraz są niezbędne w procesie syntezy hormonów. Są niezastąpione dla życia i zdrowia. Są bardzo ważnym źródłem energii !!!
Ciąża – niezbędne do utrzymania ciąży oraz rozwoju płodu – płód nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie NNKT, musi to zapotrzebowanie zaspokoić matka.
Zdrowie dzieci i młodzieży – niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu, uczenia się oraz wzmocnienia układu odpornościowego zmniejszając ryzyko wystąpienia infekcji i reakcji alergicznych. Aktywizują funkcje życiowe i podział komórek.
Zdrowie kobiety – korzystny wpływ na cykl miesiączkowy przez regulację hormonów, pozytywnie wpływają na przed miesiączkowe bóle głowy, bóle podbrzusza, drażliwość, wspomaganie czynności macicy, bezpłodność, menopauzę, zwiększenie sił witalnych. Niezbędny przy wszelkich schorzeniach ginekologicznych.
Zdrowie mężczyzny – leczenie bezpłodności, andropauza, schorzenia prostaty, profilaktyka zawałów serca. Hamowanie aktywności enzymu 5-alfa-reduktazy, który uczestniczy w przekształcaniu się testosteronu do dihydrotestosteronu powodując łysienie u mężczyzn.
Zdrowie psychiczne – brak odporności na stresy, nerwice, stany nerwico podobne. Omega 3 jest niezbędna przy produkcji hormonów szczęścia – dopaminy i serotoniny.
Krążenie obwodowe i układ nerwowy – drętwienie i mrowienie kończyn, zaburzenie krążenia naczyń małych w cukrzycy.
Kondycja fizyczna – NNKT redukują tkankę tłuszczową, produkują hemoglobinę, transportują tlen co ułatwia i przyspiesza odżywianie komórek dzięki czemu skraca się czas regeneracji komórek mięśniowych.
Przewód pokarmowy – NNKT aktywizują przemianę materii zapobiegając tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet powodując ich rozpuszczanie. Osłaniają i regenerują błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego i wydalniczego zapobiegając hemoroidom.
Schorzenia układu nerwowego – kwas alfa-linolenowy to główne źródło kwasu DHA, który jest niezwykle ważnym składnikiem mózgu. Jego niski poziom wpływa na zmienność nastroju, utratę pamięci, depresję, schorzenia oczu, oraz występowaniem takich schorzeń neurologicznych jak SM czy choroba Alzheimera. NNKT są niezbędne dla prawidłowego krążenia w mózgu.
Układ naczyniowo-sercowy – kwas alfa-linolenowy zapobiega i przeciwdziała miażdżycy, zawałom serca, chorobie nadciśnieniowej. Hamuje proces zlepiania się płytek krwi ! Obniża poziom "złego cholesterolu" oraz zwiększa poziom "dobrego", w znacznym stopniu wykazując działanie regulujące. NNKT wpływają na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększanie siły skurczu mięśnia sercowego. Zakończone niedawno badania wykazują, że skutecznie zapobiegają powtórnemu zawałowi serca, mają działanie przeciw arytmiczne dzięki czemu obniżają aż o 30% ilość zgonów z powodu chorób układu krążenia.
Nadwaga i otyłość – nienasycone kwasy tłuszczowe Omega przywracają równowagę hormonalną, redukują nadmierną tkankę tłuszczową i hamują powstawanie nowej. Korzystnie wpływają na odtłuszczanie wątroby. Znacznie przyczyniają się do redukowania nadwagi poprzez regulację zaburzenia przemiany materii w każdym stopniu.
Skóra, włosy i paznokcie – niedobór w organizmie NNKT powoduje występowanie różnego rodzaju chorób skóry w tym egzemy, łuszczycy, bielactwa czy trądziku. NNKT regulują płynność łoju skórnego oraz jego równomierne rozłożenie na powierzchni naskórka. Udowodniono, że kwasy tłuszczowe pozwalają zatrzymać wilgoć w rogowej warstwie skóry, która nie może utrzymać odpowiedniego stopnia nawilżenia z powodu działania czynników agresywnych takich jak warunki atmosferyczne, zbyt duże zapylenie, czy agresywna chemia w środkach do mycia i pielęgnacji skóry. W tym samym stopniu dotyczy to włosów i paznokci. Kwasy Omega-3, Omega-6 i Omega-9, są niezbędne dla skór suchych, mało elastycznych, szorstkich i starzejących się. Zapobiegają łysieniu.
Zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych – badania wykazały, że kwasy Omega-3 mogą zahamować raka piersi oraz zapobiegać rozwojowi nowotworów w innych organach. Badania przeprowadzone wśród pacjentów chorych na raka prostaty, którzy stosowali w diecie kwasy Omega-3 wykazały, że już po 5 tygodniach zostało spowolnione tempo podziału komórek nowotworowych oraz wzrost tempa ich obumierania.
Stany zapalne – NNKT umożliwiają wytwarzanie w organizmie odpowiednich przeciw zapalnych prostaglandyn, dzięki czemu znacznie zmniejsza się ryzyko występowania różnego rodzaju stanów zapalnych jak zapalenia stawów, okrężnicy i jelita grubego.
Immunologia – skuteczność zapobiegania i leczenia chorób wątroby, alergii, astmy, łuszczycy, cukrzycy, chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, osteoporozy, artretyzmu i wielu innych zależy od prawidłowo działającego systemu odpornościowego. To on decyduje o prawidłowym działaniu całego organizmu. Światowe badania z 1998 r wykazały, iż karmiące matki oraz ich dzieci, chorują ok. 50% rzadziej na choroby nowotworowe, cukrzycę, alergię, astmę i łuszczycę.
Badania naukowe wykazały że NNKT:
* aktywują system odpornościowy, regulują jego funkcjonowanie
* mają decydujący wpływ na stan zdrowia całego organizmu
* są prekursorami wielu podstawowych hormonów
* obniżają poziom cholesterolu i działają przeciw miażdżycowo
* zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych
* wzmagają produkcję przeciwciał nowotworowych
* działają antybakteryjnie, antywirusowo i anty grzybiczo
* przyspieszają gojenie ran, znacznie zwiększają elastyczność i jędrność skóry
* zapobiegając wszelkim stanom zapalnym zapewniają zdrowie, przedłużają życie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz